Któż nie lubi słodyczy? Chyba niewielu by się mogło do czegoś takiego przyznać. Amatorzy słodyczy są osobami w różnym wieku, o różnej płci i o różnych pochodzeniu. Tutaj nie ma ograniczeń. Słodycze są dla ludzi. Oczywiście, jeśli nie dopuszczamy się przesady, bo wówczas zaczniemy przybierać na wadze lub organizm odczuje inne dolegliwości. Słodkie desery są doskonałym urozmaiceniem menu, jednakże trzeba je stosować z umiarem. Jak wszystko zresztą. Człowiek do prawidłowego rozwoju potrzebuje równowagi wszystkich, niezbędnych składników odżywczych. Stąd mowa o zbilansowanej diecie, której znaczenie podkreślają, nie tylko dietetycy, ale także i lekarze innych specjalizacji. W zasadzie zdrowa dieta jest punktem wyjścia dla rozpoczęcia leczenia wielu chorób. Zaleca się także, aby jak najpóźniej włączyć słodycze do jadłospisu dziecięcego, a później im je dozować. Dziecięca samowolka w przypadku spożywania łakoci może doprowadzić do dziecięcej nadwagi, próchnicy oraz wielu innych chorób. Stąd najwłaściwszym rozwiązaniem będzie odpowiedzialna kontrola rodzicielska.

Kawa w towarzystwie deseru – ukochane smaki

Nad spożywaniem słodyczy także i dorośli mogą stracić kontrolę. Przyjemności jednak warto dozować. Słodycze smakują wybornie w towarzystwie kawy. Tak też można zamówić w kawiarni. Świeże ciasto i aromatyczna kawa. Rozkosz tego połączenia jest doprawdy niezwykłym doznaniem. Także w domowych warunkach można sobie pozwolić na odrobinę luksusu jakim jest serwowanie deserów w towarzystwie ulubionej kawy. Wystarczy posiadać zaparzacze do kawy, które pozwalają z niej wydobywać to, co najcenniejsze. Domowe wypieki zawsze są dobrym pomysłem na deser. W sezonie, w którym można nabyć świeże owoce, warto korzystać z tej możliwości i robić wypieki owocowe. Wówczas słodycz równoważy się ze smakiem owoców, które są bogatym źródłem witamin. Ciasta owocowe, takie jak szarlotka doskonale wypadają też skomponowane z gałką lodów. W takim zestawieniu ciasto podane na gorąco będzie jeszcze doskonalsze. Ponadto można deser okrasić czekoladowym sosom, który będzie wisienką na torcie.