Praca to nie tylko obowiązki. To także i ludzie, którzy tworzą atmosferę. Miejsce pracy zazwyczaj sprzyja formułowaniu się znajomości, nawet i przyjaźni. Dlatego warto pamiętać, że dobre relacje z współpracownikami są bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na satysfakcję zawodową. Aby wypełniać jak najlepiej swoje zawodowe obowiązki, organizm musi być zdrowy. Ponadto potrzebne są siły witalne i pełna sprawność. Aby polepszać jakość pracy należy zapewniać sobie krótkie przerwy, które wpływają na poprawę kondycji umysłu. W czasie przerw zazwyczaj zaspokaja się swoje potrzeby fizjologiczne, między innymi zjada posiłek. Wiele miejsc pracy posiada zaplecze socjalne dla pracowników, aby mogli swobodnie dokonać konsumpcji oraz napić się kawy. Dzięki temu, że są w większości wyposażone w zaparzacze do kawy lub ekspresy, proces parzenia przebiega szybciej i sprawniej.

Odpoczynek – naturalna potrzeba ludzkiego organizmu

Człowiek pracuje wydajniej jak jest wypoczęty. Czasami kilka minut zrelaksowania się wystarcza, aby umysł został odświeżony. Współcześnie pracodawcy znają potrzeby sowich pracowników i dlatego coraz częściej w miejscach pracy znajdują się bufety lub są preferowane przerwy na lunch. Bardziej wydajny pracownik jest korzystniejszy dla właściwego funkcjonowania firmy. Taki sposób myślenia jest jak najbardziej potrzebny. Przerwa w pracy to też czas na integrację, która jest bardzo ważnym czynnikiem kształtującym atmosferę w przedsiębiorstwie, firmie, instytucji. Dzięki temu współpracownicy mogą się bliżej poznać, wymienić doświadczeniami oraz wzajemnie wesprzeć we wszelkich trudnościach. Wiele relacji pracowniczych przenosi się także poza miejsce i godziny pracy. Tak można zawrzeć przyjaźnie lub nawet związki uczuciowe. Żyjąc w społeczeństwie, będąc częścią danej społeczności, naturalna koleją rzeczy jest, iż człowiek będzie kształtował relacje interpersonalne. Jednych się lubi, innych mniej, ale istnieje ogólna potrzeba współpracy i zachowania interakcji.