Kawa jest napojem, który może być przyrządzany na wiele sposobów. Powszechnie kojarzona jako czarny wywar zabielany mlekiem lub pozbawionym jego zawartości. Jednakże o kawie można powiedzieć znacznie więcej. Wiąże się to także z określonym krajem i kulturą podawania w nim kawy. Na bazie doświadczeń różnych kultur można odnaleźć różne gatunki kaw oraz sposoby jej serwowania. Tak powstają napoje kawowe, które mogą między sobą różnić się nutą smakową. Kawa może być także wzbogacona innymi składnikami, które wpływają na jej wygląd, smak i aromat. Bazą do większości napojów kawowych jest espresso. Jest to stężona dawka kawy, która stanowi ekstrakt dla dalszych składników. W zależności od dalszych potrzeb czyli efektu końcowego, do espresso dodawane są inne komponenty. Spienione mleko może stanowić dodatek do cappuccino, latte macchiato lub latte. Te ostatnie różnią się kolejnością łączenia mleka z espresso.

Magia kawy w wielu wydaniach

Zaparzacze do kawy pozwalają na uzyskanie aromatycznej bazy do różnorodnych napojów kawowych. Można z nich uczynić także ciekawe kompozycje, które stają się deserami. Tak można otrzymać kawy mrożone, kawy z gałką lodów lub urozmaicone dodatkowym smakiem, jak wanilia, cynamon czy przyprawy korzenne. Kawa w takim ujęciu może przybrać funkcję odświeżającą lub rozgrzewającą. Wszystko zależy od oczekiwań. Gorącym latem mrożona kawa może przynieść spodziewane orzeźwienie. Nawet sceptycy kawy mogą odkryć nowe oblicze tego napoju.